Zoeken

Open Source en Open Standaarden: krachtige pijlers onder ICT innovatie

Open Source, een nieuw economisch model

Wie de discussie over Open Source en gesloten omgevingen nauwgezet volgt loopt onvermijdelijk aan tegen FUD. FUD staat voor Fear Uncertainty and Doubt. FUD is een moderne vorm van agitatieve propaganda (AgitProp) die uit commerciële belangen de wereld ingebracht wordt, meestal door goed betaalde juristen.

Dat anti Open Source FUD bestaat is een zeer gunstig teken aan de wand. Dankzij de combinatie van de innovatie kracht van Open Source software en nieuwe zakelijke modellen die support en continuïteit op zakelijk niveau garanderen is Open Source namelijk zeer succesvol.

Dat leveranciers van gesloten omgevingen moeten terug vallen op vage juridische argumenten, hele en halve onwaarheden, is een teken dat hen weinig andere argumenten ter beschikking staat. Dat is ook geen wonder.

Fortune 500

Open Source is allang een geaccepteerd gegeven in de Fortune 500. De Amazon Cloud is bijvoorbeeld geheel gebaseerd op Open Source en is slechts één van de vele voorbeelden als het Nederlandse leger en politie. Ook gevestigde leveranciers hebben Open Source omarmd.

Virtualisatie is een van de hot items en leveranciers als HP, IBM, Intel en Above IT hebben zich verenigd in de Open Virtualization Alliance. Deze leveranciersgroep is opgericht om datgene te realiseren waar gevestigde leveranciers al enige decennia in te kort schieten, het realiseren van standaardisatie, interoperabiliteit, continuïteit en innovatie. Kortom, krachtige ICT pijlers onder een nieuw economisch model van omgaan met ICT

Terug naar inleiding

Alle software start met de broncode

Open Source software geeft iedere gebruiker toegang tot de bijbehorende code. Dat betekent dat de klant de controle terug krijgt over zijn software. U kunt zien wat de code inhoudt, de code veranderen en aanpassen. Open Source is dus onvermijdelijk indien u prijs stelt op transparante en toekomst bestendige ICT implementaties.

Open Source betekent ook het einde van het begrip vendor lock-in. Als klanten niet tevreden zijn met een leverancier, kunnen ze kiezen voor een ander, zonder dat hun gehele infrastructuur in één keer moet worden afgeschreven. Geen vendor lock-in, geen technologie lock-in, geen monopolies van leveranciers.

Aan de bron van het zakelijke model van Open Source software staat de community. Communities zijn groepen ICT professionals die bijdragen, committen, aan gemeenschappelijke software projecten. In den beginne was dat de basis filosofie die aan de wieg stond van Open Source. Ook nu nog dragen dagelijks tienduizenden bedrijven en individuen slimme ideeën bij aan een gemeenschappelijk gebeuren, de Open Source Community.

Oersoep

Zie de Community als een vorm van moderne oersoep. Een organisch ontwikkel proces waarbij de "best fit" overleeft. Als gevolg hiervan leidt in een Open Source model software ontwikkeling vaker tot een hogere kwaliteit en is de software veiliger en gemakkelijker integreerbaar. En meestal gebeurt die ontwikkeling in een enorm versneld tempo en tegen een lagere kostprijs.

Open source is echter alles behalve naamloos of gezichtsloos. Noch is het uitsluitend een gemeenschappelijke inspanning. Wat u vandaag ziet is een technologische revolutie gedreven door de marktvraag.

Hoe een Open Source bedrijf als Red Hat in de praktijk werkt illustreert op treffende wijze hoe de community filosofie gecombineerd kan worden met een uitstekend zakelijk model dat wereldwijd aanslaat bij de klanten.

Industrieel

Alles wat Red Hat aan nieuwe technologie ontwikkelt en de bijdragen van derden, komen terecht in een totaal gratis Linux distributie, de z.g. Fedora Linux distributie. Dat is versie van Linux die door een bijzonder grote community wordt ondersteund en wereldwijd een enorme populariteit geniet.

Parallel aan de Fedora distributie werken er bij Red Hat honderden engineers ondertussen aan het verfijnen van nieuwe technologie op een wijze die met recht industrieel kan worden genoemd. Kwaliteitszorg staat voorop en ook hier wordt op uitnemende wijze samengewerkt met klanten en uiteraard worden de ervaringen van de community meegenomen als input.

Video uitleg Werner Knöbllich over NSA samenwerking

Het resultaat, Red Hat Enterprise Linux is nu het systeem bij voorkeur van militaire en politionele systemen over de gehele wereld, incl. Nederland. Op die manier werd in het verleden ook samengewerkt met de NSA, de National Security Agency van de Verenigde staten. Het eindresultaat van deze samenwerking was SELinux, het gelauwerde beveiligingssysteem dat nu integraal deel uitmaakt van Red Hat Enterprise Linux.

Terug naar inleiding

Open Source als zakelijk model

Wie in het verleden de IT markt heeft gevolgd zal hebben kunnen constateren dat innovatie in de IT een zeldzaam moeilijk proces is voor grote organisaties. Veel van die organisaties hebben dan ook het afgelopen decennium vele mogelijkheden tot innovaties, bijvoorbeeld op het gebied van besturingssystemen, compleet laten liggen.

Dat zal de slagkracht van die organisaties niet ten goede zijn gekomen. Oorzaak van die impasse is niet alleen het gesloten karakter van de tot nu toe overheersende technologie. Vooral het zakelijke model en de technologische invulling daarvan leiden tot technologische apathie en stagnerende innovatie.

Portemonnee

In de visie van klassieke leveranciers van gesloten software dienen klanten hun hele investering in één keer af te schrijven en opnieuw hun portemonnee te trekken om gebruik te maken van nieuwe technologie.

In de Open Source wereld wordt dit gezien als de dood voor elke innovatie. Red Hat en vele andere leveranciers van commercieel toegepaste Open Source software doen daar niet aan mee. Klanten van Red Hat zijn dan ook uiterst tevreden met het abonnement model dat Red Hat hanteert.

In dat abonnement model betaalt de klant een vast bedrag per jaar en heeft hij daarbij altijd de beschikking over de allerlaatste technologie van Red Hat. Ook andere open source leveranciers als Ubuntu (Canonical) hanteren deze filosofie en met succes.

Vrijheid en geen cent teveel

Het Open Source abonnement model schept een vorm van vrijheid voor de gebruiker van Red Hat technologie die uniek is. Wie graag nog even bij zijn oude omgeving blijft kan in het Red Hat model ondanks dat uitgangspunt echter toch rekenen op een groot aantal vernieuwingen.

Die worden vanuit de nieuwste technologie versie ter beschikking gesteld aan de voorgaande versie. Het zogenaamde backporten van technologische innovatie. Zo betaalt de gebruiker geen cent teveel zonder dat hij verstoken hoeft te blijven van nieuwe technologie.

TCO

De lage TCO (Total Cost of Ownership) van Red Hat technologie komt ook tot uiting in de kosten van opleiding. Voor een Red Hat engineer die eenmaal gecertificeerd is zorgt het model van geleidelijke innovatie er voor dat deze certificering twee technologie generaties lang geldig kan blijven met het volgen van een kleine verversing van de kennis.

Per generatie van de Red Hat technologie bespaart dit een bedrijf dus bijna een complete opleiding op academisch niveau. Dit komt uiteraard de continuïteit van de bedrijfsvoering en het innovatief vermogen van een onderneming enorm ten goede.

Terug naar inleiding

Open Standaarden

Standaardisatie is één van de belangrijkste pijlers onder het succes van Open Source. Standaardisatie ziet u in de Open Source wereld op verschillende manieren terug. ODF (Open Document Format) is bijvoorbeeld de basis van document uitwisseling die onder meer door de Belgische regering als standaard werd gekozen voor de communicatie tussen overheden onderling. ODF formaten zijn, door de deponering als ISO standaard, ook over honderd jaar nog te lezen.

Ook tussen applicaties onderling is standaardisatie een zegen. Alle Open Source Content Management Systemen van belang ondersteunen bijvoorbeeld CMIS, Content Management Interoperability Services. Op die manier maakt het niet meer uit of er een Open Source backend wordt benaderd of een gesloten systeem als Sharepoint Portal Server.

XML

In de financiële wereld heeft standaardisatie op XML (eXtensible Markup Language) achtige formaten veel uitwisseling problemen opgelost. Bijna alle financiële pakketten kunnen nu resultaten als jaarrekeningen deponeren in de XML varianten XBRL (Extensible Business Reporting Language) en SBRL (Standard Business Reporting Language).

Al deze standaarden en vele andere die een belangrijke rol spelen inde moderne ICT zijn open en toegankelijk zodat iedere software leverancier hier gebruik van kan maken. Above IT heeft ruime ervaring op dit gebied en de klanten van Above IT hebben daar op excellente wijze hun voordeel mee kunnen doen.

Terug naar inleiding

Voordelen van Open Source

Open Source heeft Fortune 500 bedrijven als aandelen beurzen en vele anderen een voorsprong gegeven op de concurrentie. Google bespaart bijvoorbeeld ettelijke miljarden per jaar door gebruik van op Open Source besturingssystemen.

Eén van de meest succesvolle Open Source bedrijven is ongetwijfeld Red Hat en de concrete voordelen van deze leverancier zijn legio:

  1. Red Hat betekent waar voor uw geld. Red Hat technologie wordt geleverd via een abonnement. Dus u betaalt voor wat het meest belangrijk voor u is, service en software die werkt. En Red Hat maakt deze belofte elke dag waar.
  2. Transparantie is het uitgangspunt. Het ontwikkelingsproces van Red Hat is open. De technologie is open. Er zijn geen geheimen, geen verrassingen, geen vendor lock-in, geen technologie lock-in.
  3. Red Hat kan u helpen meer te doen met minder. De Open Source stack van Red Hat omvat besturingssystemen, middleware en applicaties. Technologie van datacenter tot desktop. Red Hat helpt ondernemingen zo optimaal te profiteren van de mogelijkheden en kostenbesparingen van Open Source - meer doen met de technologie die ze al hebben.
  4. Open source levert sneller betere software Red Hat's technologie is gebouwd in samenwerking met een snel groeiende wereldwijde community. Het aantal open source projecten is toegenomen van 16.000 in 2001 tot 150.000 in 2007. En als het gaat om Linux, Red Hat is de grootste donor aan deze Open Source technologie.
  5. Red Hat's ontwikkelingsmodel is anders. Red Hat werkt samen met de Open Source community aan technologie die belandt in Fedora en JBoss.org community projecten. Deze technologie vindt daarna zijn weg naar Red Hat Enterprise Linux -RHEL- en JBoss Enterprise Middleware. En dat in een proces van kwaliteitsbeheersing van industrieel niveau. De laatste innovaties en technologie keert terug naar de gemeenschap die daar vrijelijk over kan beschikken.
  6. Red Hat's streven is om om kennis open beschikbaar te houden. Transparantie, samenwerking. De vrije uitwisseling van kennis en ideeën. Open source is meer dan een ontwikkelingsmodel, het is wat Red Hat is.
  7. Red Hat biedt complete oplossingen. Red Hat Enterprise Linux is de basis samen met JBoss Enterprise Middleware en de Red Hat virtualisatie technologie. Plus de opleiding en diensten om het allemaal te beheren.
  8. De kracht van een breed ecosysteem. Red Hat werkt nauw samen met partners als SAP en vele anderen aan gecertificeerde hardware en software die u kunt vertrouwen.
  9. De mogelijkheden van een wereldwijde leverancier. Red Hat heeft bijna 60 vestigingen in 28 landen. Red Hat's service is er waar en wanneer u het nodig hebt, geleverd door open source, Linux en JBoss experts.
  10. Vraag het maar aan Red Hat's klanten. De klanten van Red Hat hebben dit bedrijf gerangschikt als de nummer één en meest waardevolle enterprise software leverancier voor het vier jaar achter elkaar in de CIO Insight Magazine Vendor Value Survey. Klanten omarmen graag hun eigen succes.
Terug naar inleiding

Ondersteunde Open Source software omgevingen van Above IT


Terug naar inleiding

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!