Zoeken

Virtualisatie van desktops met Red Hat RHEV

Red Hat Enterprise virtualisatie voor desktops

Meer achtergrondinformatie (Engels)

Met Red Hat Enterprise virtualisatie voor desktops worden complete desktop omgevingen verplaatst naar de server. Op deze wijze worden deze omgevingen losgekoppeld van hun oude hardware en onbeveiligde of moeilijk te onderhouden bureaublad.

Deze ontwikkeling wordt ook wel aangeduid als VDI, de Virtual Desktop Infrastructure. In essentie biedt VDI een pad naar ,,server based desktop computing'' met behoud van alle functionaliteit die de gebruiker van zijn desktop systeem gewend is zonder de nadelen van de gebruikelijke "fat clients". Dat betekent dat VDI grote voordelen biedt op het vlak van beheersbaarheid. Server based computing is tenslotte een uiterst flexibele omgeving die maximaal gebruikt maakt van beschikbare middelen.

Klassieke desktop omgevingen bewegen zich daar en tegen tussen uitersten. Of er wordt een grote hoeveelheid hardware op het bureau onbenut gelaten -en dat kost enorm veel geld en energie- of nieuwe zware applicaties blijken ineens uit hun jasje gegroeid en vereisen nieuwe investeringen in hardware. VDI biedt een uitweg voor deze problematiek.

Terug naar inleiding

Spice

Het moderne SPICE protocol is de kern van het succes van Red Hat Desktop Virtualisatie. SPICE staat voor 'Simple Protocol for Independent Computing Environments' en zorgt er voor dat de gebruikerservaring in een VDI (Virtual Desktop Infrastructure) omgeving niet verschilt van hetgeen de gebruiker op zijn gewone desktop gewend is.

Red Hat Enterprise Virtualization (RHEV) 3.0 voor desktops is mede dankzij SPICE een end-to-end desktop virtualisatie-oplossing. Dat vereenvoudigt het desktop management, vermindert de kosten van de infrastructuur en biedt toegang tot Windows en Linux desktop-omgevingen vanuit een datacenter.

Op basis van de succesvolle en goed presterende KVM (Kernel-based Virtual Machine) hypervisor biedt 'Red Hat Enterprise Virtualization for Desktops' daarbij toonaangevende schaalbaarheid met de hoogste dichtheid van virtuele machines per server in de markt. Tegelijkertijd wordt een grotere efficiëntie gerealiseerd en de complexiteit verminderd. Voor de klanten van AboveIT leidt dit tot een gunstiger TOC (Total Cost of Ownership) van desktop virtualisatie.

Multimedia

De nieuwe Red Hat Enterprise Virtualization RHEV 3.0 omgeving faciliteert de hoogste dichtheid aan virtual machines per fysieke server in de ICT industrie hetgeen uiteraard een zeer gunstige uitwerking heeft op  de totale kosten van desktopvirtualisatie.

In tegenstelling tot de oudere protocollen zoals Microsoft's RDP en Citrix ICA's is SPICE gebouwd op een multi tiered architectuur die is ontworpen om onder meer de multimedia behoeften van de huidige desktop gebruiker volledig en op excellente wijze te kunnen invullen.

De kernfunctionaliteit van SPICE is de mogelijkheid om de systeem bronnen die beschikbaar zijn op het client-device (CPU, RAM, enz.) intelligent te managen en af te zetten tegen de resources op de host virtualisatie-server. Zo wordt dynamisch beslist of de rendering van de eindgebruikers-desktop plaatsvindt op het client device of de host server waardoor een optimale gebruikerservaring ontstaat.

Het SPICE-protocol is een open source software technologie zodat innovatie aanzienlijk sneller heeft plaatsgevonden dan bij leveranciers van gesloten omgevingen gebruikelijk is. Het uiteindelijke resultaat is een hogere kwaliteit van het product tegen een lagere kostprijs. Bovendien wordt zo de controle van de technologie teruggegeven aan haar gebruikers die zo een vendor lock-in kunnen voorkomen.

SPICE community info

Voor meer informatie over de SPICE open source gemeenschap:
www.spicespace.org

Terug naar inleiding

Het Nieuwe Werken

Uiteraard is dit ook een solide basis van Het Nieuwe Werken waarbij plaats onafhankelijk gewerkt kan worden. Immers, als de gevoelige bedrijfsgegevens het bedrijf niet meer hoeven te verlaten worden fundamentele beveiligingsproblemen op elegante wijze opgelost.

Terug naar inleiding

De desktop zoals u hem graag wil ervaren

  • Vertrouwde omgeving: Met VDI in de filosofie van Above-IT dient de virtuele desktop vrijheid te scheppen zonder beperkingen. U heeft dus alle functionaliteit tot uw beschikking zoals u die gewend bent te ervaren. Dat is een pluspunt dat niet moet worden onderschat. In het onderwijs is het bijvoorbeeld van levensbelang dat multimedia ook in de virtuele desktop op dezelfde wijze wordt gepresenteerd.
  • Cross Platform support: Red Hat heeft met Microsoft een overeenkomst gesloten die maximale onderlinge interoperabiliteit garandeert in virtuele omgevingen. Dat geldt zowel voor de serveromgevingen als voor de desktop.
Terug naar inleiding

Kosten effectief

Met het hosten van desktops in een Red Hat Virtuele server omgeving heeft u alle technologievoordelen tot uw beschikking van de Red Hat open source filosofie. snelle innovatie door inbreng van klanten uit overheid en industrie gecombineerd met een kosten voordelig subscriptiemodel waarbinnen pijnloze innovatie zonder de kapitaalsvernietiging die vaak inherent is aan gesloten systemen en producten van industriële kwaliteit voorop staan.

Terug naar inleiding

Beveiliging zoals die hoort te zijn

Een hosted desktop architectuur brengt data security en compliance direct op het niveau waar beheerders tot nu toe alleen van droomden. Ook de VDI architectuur van Above-IT is namelijk gebaseerd op de onderliggende security van Red Hat Linux, SELinux. Een architectuur waar de Amerikaanse regering en de National Security Agency een belangrijke inbreng in hebben gehad. Het is dan ook geen wonder dat overheidsinstellingen als leger en politie Red Hat hebben omarmd als de basis voor hun beveiligde omgevingen.


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!